Δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου





Η γεωπολιτική θέση του Δήμου μας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πλεονέκτημα, το οποίο όμως δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Πολύς λόγος έχει γίνει στο παρελθόν αναφορικά με το θέμα, αναλύσεις επί αναλύσεων, ιδέες και όνειρα που όμως δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εκδηλώθηκαν ορισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Εμπορευματικού Κέντρου στην Αλεξανδρούπολη και  πιστεύω πως μέσα στην επόμενη πενταετία πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια για την πραγμάτωση αυτού του ονείρου, μιας και θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στην τοπική μας οικονομία και επιπλέον να βάλει την Αλεξανδρούπολη στο διεθνή χάρτη των μεταφορών και του διαμετακομιστικού εμπορίου.


Φυσικά και δεν ανακάλυψα τον τροχό, απλά συνδυάζοντας μελέτες και προτάσεις που άλλοι εμπνεύστηκαν κατά το παρελθόν, αλλά και διανθίζοντάς τες με την ιδέα των Ειδικών Οικονομικών Περιοχών, η οποία γεννήθηκε από τα σπλάχνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (και για να μην δημιουργήσουμε σκέψεις  αναφέρω πως δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις ΕΟΖ), κατέθεσα στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Έβρου τη δική μου πρόταση για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Περιοχών και Εμπορευματικού Κέντρου στο Νομό Έβρου.  

Οι Ε.Ο.Π. είναι οριοθετημένες εκτάσεις σε παραμεθόριες περιοχές και λιμάνια της χώρας στις οποίες θα επικρατεί ειδικό φορολογικό καθεστώς και θα παρέχονται υπηρεσίες transit για την προώθηση του διαμετακομιστικού εμπορίου. Η πρόταση αυτή απευθύνεται όχι μόνο σε μελλοντικές επενδύσεις αλλά και στις υφιστάμενες ελληνικές.

Μία περιοχή που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί Ε.Ο.Π. είναι η περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης πλησίον του λιμένα όπου θα δημιουργηθεί Εμπορευματικό Διαμετακομιστικό Κέντρο (Freight Village) και θα διαχειρίζονται εμπορευματικά φορτία χωρίς την υποχρέωση να αποδίδονται δασμοί ή φόροι αφού εντός αυτής θα δημιουργηθεί «Ειδική Περιοχή». Κατά το παρελθόν το Επιμελητήριο Έβρου με τη βοήθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης έφτασε κοντά στην πραγμάτωση ενός  αντίστοιχου  εγχειρήματος αλλά κάποιες ατυχείς συγκυρίες δε συνετέλεσαν στην ολοκλήρωσή του. Σε εθνικό επίπεδο οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός «Δικτύου Εμπορευματικών Κέντρων» δεν τελεσφόρησαν για λόγους όπως η έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ διαφόρων εμπλεκομένων φορέων, η αναβλητικότητα από πλευράς Δημοσίου και η μη προηγούμενη εμπειρία.

Η στιγμή είναι η κατάλληλη ώστε να επανέλθει η ιδέα αυτή στο προσκήνιο αφού έστω και με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα απαραίτητα έργα υποδομής (οδικοί άξονες, λιμάνι, σιδηρόδρομος). Η δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου αποτελεί «το τελευταίο κομμάτι του παζλ», αφού πρόκειται για τον οργανωτικό και συντονιστικό φορέα μεταξύ των διαφορετικών μέσων μεταφοράς που με τον κατάλληλο σχεδιασμό και ανάλυση μπορεί να προσδώσει αναπτυξιακό ρόλο και ώθηση στην τοπική οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επαγγελματικά πεδία, δίνοντας παράλληλα νόημα στη λέξη εξωστρέφεια.

Αναφορικά με τα κριτήρια χωροθέτησης  του Εμπορευματικού Κέντρου στο λιμένα Αλεξανδρούπολης αυτά καλύπτονται πλήρως στην εν λόγω περιοχή, αφού υπάρχει η δυνατότητα συνδυαστικής χρήσης όλων των μέσων μεταφοράς. Δια θαλάσσης, οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς. Με βάση τα γεωπολιτικά κριτήρια, τη δυναμική των διεθνών ροών εμπορευμάτων και τη μελέτη του Ε.Ε.Σ.Υ.Μ. το Εμπορευματικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, δύναται να παρέχει εναλλακτικές λύσεις για οικονομικές, ασφαλείς και γρήγορες μεταφορές από και προς τις ανατολικές χώρες της Βαλκανικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Εγγύς Ανατολής, αφού όμως πρώτα εξασφαλιστούν συνεργασίες με φορείς από τις χώρες που αναφέρονται παραπάνω με στόχο τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός άτυπου δικτύου εμπορευματικών κέντρων.
   
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στο Εμπορευματικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης είναι οι κάτωθι:
·         Διαχείριση φορτίων container.
·         Οδικές μεταφορές μέσω φορτηγών αυτοκινήτων.
·         Υπηρεσίες εφοδιαστικής διαχειριστικής (logistics) και αποθήκευσης.
·         Εμπορικές δραστηριότητες και υπηρεσίες. Εντός του Εμπορευματικού Κέντρου δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, στις οποίες θα πρέπει να δοθούν κίνητρα όπως η θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος, η ισχύς μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και η προσφορά χαμηλών τιμών για την απόκτηση ή ενοικίαση γης εντός αυτού.

Συμπληρωματικά μία δεύτερη ΕΟΠ θα μπορούσε να εκτείνεται γεωγραφικά στην παραμεθόρια περιοχή του Βόρειου Έβρου, με την πιθανή δημιουργία ενός  αποθηκευτικού κέντρου για αγροτικά προϊόντα. Ο Βόρειος Έβρος είναι η περιοχή που βιώνει πιο επώδυνα τα τραγικά αποτελέσματα από την εκροή κεφαλαίων προς τις γειτονικές χώρες με την επιχειρηματικότητα και την οικονομική δραστηριότητα συνεχώς να συρρικνώνονται. Επιπλέον τα φαινόμενα αυτά έχουν και κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις. Αφενός συντελείται η ερημοποίηση της περιοχής και αφετέρου εποικείται από υπηκόους άλλων χωρών, δεδομένα που δεν πρέπει να παραβλεφθούν.

Απαιτείται λοιπόν από εμάς όραμα, τόλμη, αποφασιστικότητα, ρίσκο και  αναθεώρηση κάποιων στερεοτύπων μας σχετικά με την επιχειρηματικότητα ώστε να κάνουμε πραγματικότητα την πολυπόθητη ανάπτυξη και να αναβαθμίσουμε την περιοχή μας όσο αφορά το επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Σχόλια