Mobile πάρκινγκ και "Επαυξημένη πραγματικότητα"



Ένας από τους δέκα βασικούς άξονες στον οποίο στοχεύει να επικεντρωθεί η παράταξή μας για την επερχόμενη κρίσιμη πενταετία με δραστικές παρεμβάσεις και έργα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών του διευρυμένου Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Στο πλαίσιο αυτό καταθέτω δύο προτάσεις μου που είναι συνυφασμένες με τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Η πρώτη πρόταση αφορά το παρκάρισμα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Πριν μερικά χρόνια εφαρμόστηκε και στην πόλη μας το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης και παρόλο την αρχική και ίσως δικαιολογημένη δυσφορία από τους δημότες (λόγω της πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης), απέφερε  καλά αποτελέσματα σε σχέση με τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε προγενέστερα. Επιπλέον μέσω αυτού ενισχύθηκαν τα Δημοτικά έσοδα. Το μέτρο όμως αυτό έχει κάποιες αδυναμίες με χαρακτηριστικότερη όλων την αναζήτηση σημείου πώλησης της σχετικής κάρτας. Μάλιστα έπειτα από την αγορά αυτής ο οδηγός πρέπει να μπει σε μια διαδικασία η οποία δεν είναι καθόλου πρακτική αλλά αντιθέτως κατά την προσωπική μου άποψη είναι αναχρονιστική (βλέπε ξύσιμο).
Ήδη και στη χώρα μας έχουν αναπτυχθεί συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης με χρήση κινητού τηλεφώνου και πιο συγκεκριμένα μέσω μηνυμάτων SMS. Τα εν λόγω συστήματα δίνουν τη δυνατότητα στους οδηγούς να σταθμεύουν σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης με χρήση υπηρεσιών του κινητού τους τηλεφώνου πληρώνοντας χαμηλό αντίτιμο αφού η χρέωση πραγματοποιείται με ακρίβεια ανά λεπτό στάθμευσης σε αντιδιαστολή με τη στάθμευση χωρίς κινητό τηλέφωνο όπου η χρέωση γίνεται ανά ώρα. Επιπλέον ο οδηγός δεν είναι υποχρεωμένος να αναζητά κάθε φορά σημείο πώλησης για να αγοράσει κάρτες στάθμευσης και μάλιστα να επιστρέφει στο όχημά του ώστε να τις τοποθετήσει. Δεν απαιτείται λοιπόν η τοποθέτηση κάρτας στο παρμπρίζ του οχήματος και κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων όπως είναι το χαρτί. Είναι επίσης δυνατή η παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης όπως μηνύματα ενημέρωσης και προειδοποίησης για τον εναπομείναντα χρόνο στάθμευσης, αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθμευσης, πληρωμή προστίμων, αναλυτικός λογαριασμός, κλπ.

Από την πλευρά του ο Δήμος με την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, που παρέχει ευρεία δυνατότητα διαχείρισης, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του εκσυγχρονίζοντας μάλιστα τις διαδικασίες εποπτείας του χώρου στάθμευσης. Δεν μπορούμε φυσικά να παραβλέψουμε το κομμάτι της προστασίας του περιβάλλοντος αφού δεν γίνεται χρήση χαρτιού και δεν απαιτούνται ειδικά μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.
Η δεύτερη πρόταση αφορά μια πρόσφατη τεχνολογία που ονομάζεται “Augmented Reality” ή εν συντομία AR. Σε ελεύθερη μετάφραση θα την ονομάζαμε «Επαυξημένη Πραγματικότητα». Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία αναπτύχθηκε από το MIT και μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλούς τομείς όχι μόνο της καθημερινότητάς μας αλλά και στον τουρισμό, στο επιχειρηματικό κομμάτι, στην εκπαίδευση, στην αρχιτεκτονική, στις κατασκευές και αλλού. Με αυτήν μέσω κινητών «έξυπνων» τηλεφώνων ή άλλων παρεμφερών συσκευών, μπορούμε να απεικονίσουμε την πραγματικότητα η οποία επαυξάνεται από ψηφιακά δεδομένα και πληροφορίες που έχουν δημιουργηθεί από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Για να γίνει πιο κατανοητό περί τίνος πρόκειται θα ήταν χρήσιμο να δούμε την παρακάτω εικόνα. 

Αποτυπώνοντας με την κάμερα του κινητού μας τηλεφώνου μέσω αυτής της τεχνολογίας το συγκεκριμένο αστικό τοπίο αυτόματα εμφανίζονται στην οθόνη μας διάφορα χρήσιμα για τον δημότη ή τον επισκέπτη ψηφιακά δεδομένα όπως:
·         Χώροι όπου απαγορεύεται το παρκάρισμα
·         Ποδηλατόδρομοι
·         Χώροι διαθέσιμοι για διαφήμιση
·         Πληροφορίες για κάποιο αξιοθέατο
·         Πιθανός χώρος προς ενοικίαση
·         Πυροσβεστικοί κρουνοί
·         Δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης
·         Καταστήματα και χώροι ψυχαγωγίας και πολλά ακόμη

Για μερικούς από εμάς μπορεί να φαντάζουν ως σενάρια από κάποια ταινία, όμως σε χώρες του εξωτερικού οι τεχνολογίες αυτές εφαρμόζονται στα πλαίσια του mobile advertisement, μιας αγοράς που σύμφωνα με προβλέψεις το 2017 θα προσεγγίσει έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 41,9 εκ. δολαρίων από το 13,1 που είναι σήμερα.  

Σχόλια