Νέα δεδομένα στον εθελοντισμό Πολιτικής Προστασίας



Με το Νόμο 4249/2014 που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ένα αίτημα πολλών ετών όλων εμάς των ανθρώπων οι οποίοι είμαστε ενεργοποιημένοι στο κομμάτι του εθελοντισμού που σχετίζεται με την Πολιτική Προστασία, βρήκε ανταπόκριση. Το κομμάτι αυτό έχει άμεση σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού πολλές εθελοντικές ομάδες είναι ενταγμένες στο σχεδιασμό των αντίστοιχων γραφείων τόσο του Δήμου Αλεξανδρούπολης όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, έχοντας να επιδείξουν σημαντικό έργο στον τομέα της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.
Βάσει αυτού καθορίζεται θεσμικά πλέον με σαφήνεια το πλαίσιο, οι κατηγορίες  δραστηριοποίησης των εθελοντικών ομάδων και ο ορισμός του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας. Γίνεται λόγος επίσης για την κατάρτιση – πιστοποίηση όσων έχουν την όρεξη και το χρόνο να ενταχθούν στο σύστημα, ενώ λύνεται επιτέλους ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αφορούσαν τη μη παροχή ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος κατά τη διάρκεια συμμετοχής των εθελοντών σε αντιμετώπιση κάποιας κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να τονισθεί πως μέχρι στιγμής η συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους δράσεις γινόταν αποκλειστικά με δική μας ευθύνη. Με το Νόμο αυτό λοιπόν επιλύονται χρόνια ζητήματα και ουσιαστικά δίνεται η ευκαιρία να μπει μία τάξη στο κομμάτι αυτό, αφού ο εθελοντισμός στη χώρα μας είναι μια έννοια αρκετά παρεξηγημένη με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να σημειώνονται κρούσματα που δεν τιμούν την τόσο σημαντική αυτή ιδέα. Ας δούμε όμως πια είναι κατ’ εμέ τα κυριότερα σημεία αυτού του Νόμου στον τομέα το εθελοντισμού.
Από τη συμμετοχή του Δικτύου Εθελοντών Δασοπροστασίας Εβρου στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Αετοχωρίου την 6η Σεπτεμβρίου 2009

Πιο συγκεκριμένα θεσπίζονται οι  θεσμοί του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας και του  Ειδικευμένου Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας που μέσω της συμμετοχής τους σε Εθελοντικές Ομάδες ενταγμένες στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας έχουν ως αρμοδιότητά τους την παροχή συνδρομής στους αρμόδιους κρατικούς φορείς στο έργο της προστασίας της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών από κινδύνους σε καιρό ειρήνης.
Η συγκεκριμένη παροχή συνδρομής είναι άμισθη και μη κερδοσκοπική προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Ειδικευμένος Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας μπορεί να γίνει αυτός που έχει την ανάλογη επιστημονική ή επαγγελματική κατάρτιση, εμπειρία ή εκπαίδευση.
Θεσπίζονται οι Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας οι οποίες, όντας ενταγμένες στο ενιαίο πλέον Μητρώο Εθελοντών και Πυροσβεστικού Σώματος,  λειτουργούν μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων.
Οι κατηγορίες δράσης αυτών των ομάδων μπορεί να είναι μία από τις παρακάτω:
α) δασοπροστασία
β) δασοπυρόσβεση
γ) έρευνα και διάσωση
δ) Α βοήθειες
ε) παροχή βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις
στ) οργάνωση και λειτουργία χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού έπειτα από καταστροφές
ζ) τηλεπικοινωνίες
η) δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού

Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 55 ετών, ενώ το όριο ανέρχεται στα 65 έτη για όσους συμμετέχουν απλά σε δράσεις πρόληψης και αποκατάστασης.  Έπειτα από την εκπαίδευση που θα παρέχεται από την  Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας ή από άλλους αναγνωρισμένους φορείς όπως το Πυροσβεστικό Σώμα, τα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι., θα λαμβάνουν τη σχετική πιστοποίηση, η οποία θα αναγράφεται μαζί με τα προσωπικά του στοιχεία στο Ατομικό Δελτίο Εθελοντή, όπως και κάθε εκπαίδευση που αυτός θα λαμβάνει στο μέλλον. Καθορίζεται επιπλέον με σαφήνεια η στολή και τα διακριτικά που θα φέρει η κάθε ομάδα – οργάνωση και η οποία θα πρέπει να πληροί όλους τους κανόνες υγείας και ασφάλειας ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται.  
Ο Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας που θα κληθεί από τους αρμόδιους φορείς να συμμετάσχει, βάσει συγκεκριμένων και αποδεδειγμένων διαδικασιών σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας (ακόμη και για εκπαίδευση ή συμμετοχή σε συντονιστικά όργανα), δικαιούται να λάβει υποχρεωτική άδεια ισόχρονη με τις ημέρες συμμετοχής του χωρίς αυτή να λογίζεται στην κανονική του άδεια σε όποιον τομέα και αν εργάζεται. Επιπλέον οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται κανονικά από τον εργοδότη.
Σε περίπτωση ατυχήματος οι δαπάνες για ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τα έξοδα νοσηλείας καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Εθελοντή καθώς θεωρείται πως το ατύχημα έλαβε χώρα εξ’ αιτίας της κύριας εργασίας. Για τους ανασφάλιστους παρέχεται νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ εάν απαιτηθεί μακροχρόνια θεραπεία ή εάν προκληθεί αναπηρία προβλέπεται ό,τι και για το προσωπικό του φορέα που τους ενέταξε. 
Προβλέπονται επίσης ηθικές αμοιβές αλλά και αυστηρές κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες που ορίζονται στον Ν. 4249/2014 καθώς επίσης και ειδικά χρηματικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τις Εθελοντικές Ομάδες.
Μέσα στα επόμενα δύο έτη λοιπόν οι υπάρχουσες ομάδες οφείλουν να προετοιμάσουν την ένταξή τους στο ανανεωμένο σύστημα Πολικής Προστασίας και να εναρμονιστούν στα όσα επιτάσσει ο νέος αυτός Νόμος. 

Από την ενημέρωσηγια θέματα προστασίας περιβάλλοντος και εθελοντισμού στο 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης από το Δίκτυο Εθελοντών Δασοπροστασίας Έβρου

Σχόλια